Boy A: who decides who gets a second chance?

Afgelopen dinsdag met Wolf en Bas in filmtheater Hilverum naar de film Boy A geweest; een film (gebaseerd op de gelijknamige roman van Jonathan Trigell) die eerder ook al in Pathé draaide, maar die we daar gemist hebben.

Hoofdpersoon is de 24 jarige Jack Burridge, een ietwat verlegen, wereldvreemde jongen die na 10 jaar gevangenisstraf (dan weet je al dat wat hij uitgehaald heeft niet voor de poes was….) weer vrij komt. Het proces heeft destijds nogal wat stof doen opwaaien vanwege de aard en de gruwelijkheid van de misdaad. Jack is de nieuwe naam waarmee ‘Boy A’  zoals hij in het proces werd genoemd, onder begeleiding van (maatschappelijk werker?) Terry, een nieuw bestaan gaat opbouwen. Nieuwe omgeving, nieuwe naam, nieuwe kansen.

Alles lijkt goed te gaan en Jack heeft het goed voor elkaar. Wordt zelfs een plaatselijke held als hij een meisje redt bij een auto ongeluk. Maar dan keert het tij: hij wordt herkend als zijnde Boy A en alles valt in duigen.

Kan een mens veranderen? Verdien je een tweede kans en zo ja: hoe onvoorwaardelijk is die kans (oftewel: kom je ooit los van je verleden?)

Het is een mooie, aangrijpende film geworden, waarbij in de loop van het verhaal pas duidelijk wordt wat er zich 10 jaar geleden heeft afgespeeld. Lang leve de flash back….

De verhaallijn doet hier en daar wat onnatuurlijk aan: de zoon van Terry (die wel een essentiele rol blijkt te vervullen) is erg onafgerond. Hier en daar zijn de sprongen in de tijd niet echt duidelijk (zijn we een dag verder of een paar maanden??) en ook is de aanloop naar het einde wat warrig. Maar dit is niet zodanig dat het de filmervaring heeft gestoord .Goed acteerwerk, onder andere van de hoofdrolspeler Andrew Garfield, die met zijn verlegen ietwat wereldvreemde spel een hoofdpersoon neerzet met een hoog knuffelgehalte, waar je vanaf het begin sympathie voor voelt.

Al met al een film die ik je van harte aanbeveel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: